Over het nut van water geven bij de gewassen op de moestuin zijn de meningen verdeeld. Vaak hoor je mensen zeggen dat de wortels zelf het water moeten vinden, en dat je de planten niet moet “verwennen”. Ook zijn er mensen die zweren bij een aanpak waardoor de grond zelf het water goed vasthoudt. Hoe het ook zij: daar waar de plantjes duidelijk verwelken kunnen al die mooie ideeën misschien wel hout snijden, maar daar ben jij niet mee geholpen. Het is niet zo fijn om te bemerken dat je de helft van je oogst weg kan gooien omdat je plantgoed dood is gegaan door een gebrek aan water. Sproeien is dus vaak een noodzakelijk kwaad.
De beste tijd om water te geven is bij zonsopkomst in de vroege morgen. De grond is redelijk afgekoeld, en de planten zullen niet “schrikken” van een plons koud water. De op één na beste tijd is laat op de avond. Vlak voor zonsondergang. Hoewel de grond nog niet voldoende afgekoeld is, weet je in ieder geval zeker dat er in de komende nacht niet veel water zal verdampen. De grond en de gewassen kunnen het water goed opnemen.
Sproeien midden op de dag. Het water verdampt niet alleen; door de brandglas-werking van de waterdruppels op de gewassen kan brandschade ontstaan. De zon gebruikt de waterdruppels als brandglas, en het resultaat is vaak een hele serie van bruine plekken op de gewassen. Het kan zelfs zo desastreus uitvallen dat je de gehele oogst kan weggooien.
Zorg dan dat de grond overal bedekt is. Met (levende) planten, met mulch of met (groen) tuinafval. En uiteraard moet de grond zelf genoeg humus bevatten om het water vast te kunnen houden. Dus in de wintermaanden als de gewassen geoogst zijn, flink compost op de tuin, en deze flink (laten) inwerken. In het nieuwe zomerseizoen profiteer je ervan!
Voor nu: met de extreme droogte van dit voorjaar ontkom je er niet aan om zeer regelmatig water te geven. Elke dag een beetje is in dit geval beter dan eens in de week een hele plens.