Snelgroeiende tomatensoorten kunnen nog binnen gezaaid worden.
Zorg dat de wortels van de tomaten goed door kunnen groeien, dus verspeen en/of verpot tijdig.
Voor een goede wortelontwikkeling het liefst wat diep planten. Ook op de “stam” gaan zich dan wortels vormen.
Eind april kunnen we courgettes, komkommers en pompoenen voorzaaien.
In april kunnen in volle grond de volgende gewassen worden gezaaid: sla, bietjes, broccoli, wortels, spinazie, snijbiet, koolrabi, maïs, peterselie, knolselderie, ijsbergsla.
Vroege aardappels kunnen nu gepoot worden. Het beste resultaat verkrijg je op “ruggen”.
Bijna alle koolsoorten kunnen nu op een zaaibed gezaaid worden. Kweek de planten op tot ze een cm of 15 hoog zijn, en zet ze dan op de definitieve plek. Maak daarbij de grond goed los voor een goede beworteling. Goed beschermen tegen vraat door duiven en/of slakken.
Na het uitplanten van de jonge planten is het zaak om de omliggende grond gezond en vochtig te houden. Dit kun je doen door de grond te bedekken met mulch of stro. Gebruik geen zogenaamd “gemengd stro” (een mix van hooi en stro) om uitzaaien van het hooi te voorkomen. Een goed bedekte grond gaat niet alleen uitdroging tegen, maar bespaart ook veel werk. Minder water geven, minder wieden. Goede bodembedekkers zijn bladaarde, champignonmest en stro. Stro is meer geschikt voor de wat grotere planten, zoals meloenen en courgette. Ook wordt het veel gebruikt in aardbeibedden.
Bij het uitplanten rekening houden met goede en slechte buren. Een mooi voorbeeld vind je hier.
April kan een zeer groeizame maand zijn. Een zeer wispelturige maand ook wat betreft neerslag en temperatuur. Houd de weerberichten goed in de gaten, en ga schoffelen wanneer er een aantal zonnige dagen (liefst met veel wind) aan komen. Het omgeschoffelde onkruid zal dan snel afsterven.
Voor koolplanten kun je zogenaamde kragen maken. Knip rondjes met een doorsnee van ongeveer 15 tot 20 cm uit een plastic tas. Maak in het midden een gat van maximaal een halve centimeter, en knip op één plek in tot dit gat. Je kunt vervolgens de kraag om de jonge koolplant leggen. Het voorkomt dat de koolvlieg zijn eitjes kan afzetten op de voet van de planten.